juli 2021. Kunst en kinderdromen in Kerk Zuiderwoude

juli 2021. Kunst en kinderdromen in Kerk Zuiderwoude

juli 2021. Kunst en kinderdromen in Kerk Zuiderwoude

  • Posted by Paint a Future
  • On 16 juni 2021
  • 0 Comments

“Als God ongemerkt voorbij wil komen, vermomt hij zich als Toeval “

Schilderijen van initiatiefnemer Hetty van der Linden en meer dan 100 kunstenaars uit 43 landen laten dromen uitkomen van kansarme kinderen uit Brazilië, Tunesië, Moldavië, Bulgarije, Taiwan, Madagaskar, Bosnië, Kroatië, Marokko, Chili, Argentinië, Peru, Uganda, USA en Zuid-Afrika.
Negentien van deze tot prachtige kunstwerken verheven kinderdromen  hangen in de Kerk van Zuiderwoude te wachten op het mooie moment dat het publiek ze mag komen bewonderen.

Paint a Future – Change your World 
“In 2003 heb ik drieëntwintig kunstenaars van verschillende nationaliteiten uitgenodigd om naar Kasteel Herlaer in Halder bij mijn geboorteplaats Sint Michielsgestel te komen, met de boodschap: kom schilderen voor een betere toekomst. Tegen mijn verwachting in kwam iedereen. Na tien dagen openden we een expositie met een zestigtal schilderijen waarin kinderdromen als collage verwerkt waren. Dit was de eerste van tientallen bijeenkomsten wereldwijd. 
Die kindertekeningen had ik verzameld in sloppenwijken en afgelegen gebieden. Ik vroeg kinderen of ze mee wilden doen aan een wereldwijd spel: Paint a Future – Change your World. Ze moesten hun ogen sluiten, denken aan hun grootste droom en die schilderen. Het penseel is hun toverstok en helpt de droom te laten uitkomen. De dromen zijn heel verschillend. Een huis is een vaak terugkerende droom, maar ook eten voor de hele familie, een fiets om niet uren naar school te hoeven lopen of om water te kunnen halen, of de wens Olympisch turnkampioen te worden. Elke tekening is goed, het gaat niet om de kwaliteit van de afbeelding, maar om de droom. 
 
Een verkocht schilderij = een droom die uitkomt
De kunstenaars kiezen een tekening uit en verwerken die in hun schilderij. De droom, die anders alleen zou voortleven in de fantasie van het kind, hangt later wereldwijd in galeries. Door de verkoop van het schilderij wordt de kinderdroom werkelijkheid. De prijzen van de schilderijen variëren van € 450 tot 4000 met een paar uitschieters van 10.000  en   €20.000. 
De opbrengst van de schilderijen wordt gebruikt om deze kinderdromen te realiseren. Van één schilderij kan al een huisje gebouwd worden. Van de opbrengst van twaalf schilderijen kon een hele dovenschool in Argentinië worden ingericht.” De verf wordt gesponsord door Talens, de resorts sponsoren het verblijf van de deelnemers, de kunstenaars doneren hun schilderijen aan de kinderen, iedereen zet zich in als vrijwilliger voor Paint a Future. Daardoor zijn de kosten minimaal en blijft er niets aan de strijkstok hangen.


“Ik ben nog altijd blij met iedere nieuwe droom die verwezenlijkt wordt. Paint a Future, een toepasselijke naam. NU is de toekomst die de kinderen TOEN schilderden. Het is bijna een missie geworden. Toevallig hebben wij met ons beroep als kunstenaar de gelegenheid om kinderdromen te verwezenlijken. Nu ja, toevallig, ik heb ooit een uitspraak gelezen van een filosoof; ‘als God ongemerkt voorbij wil komen, vermomt hij zich als Toeval’. Dat vond ik wel mooi.”

De schilderijen en de verhalen over de kinderen zijn te zien op  www.paintafuture.org  
Neem voor meer informatie contact op met Hetty van der Linden 06-53235625 of hettyvanderlinden@gmail.com