Alt Text

TAIWAN

Paint a Future schildert in de Alishan
De Taiwanese Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Taiwan, de volkeren die al woonden voordat de Han naar het eiland kwamen. De aborginalstammen woonden aanvankelijk aan de kust, waar het land goed bewoonbaar is, maar toen steeds meer Chinezen naar Taiwan kwamen, vetrokken de Aboriginals steeds meer naar het binnenland om in de meer onherbergzame gebieden te gaan wonen. Door de regering van Taiwan worden nu tien Aboriginalstammen herkend waaronder de Ami, Paiwan, Tsou en Yami. De Taiwanese Aboriginals spreken eigen Austronesische talen. De stam van de Tsou bewoont het indrukwekkende woud van de Alishan, een berggebied in het midden van het land.  Hun aantal wordt geschat op iets meer dan 6.000, maar wordt rap minder omdat jongeren de grote steden opzoeken. Daarmee verdwijnt in rap tempo de cultuur –Tsou zijn uitmuntende dansers en zangers- en de taal.De Alishan is een indrukwekkend bosgebied met imponerende zonsop- en -ondergangen.  Befaamd zijn de wolkenzeeën  die zich in de bergen nestelen. Wolken persen zich in de dalen en bieden snelle veranderingen in het landschap. Zo loop je onder een stralende lucht, het volgende moment zit je in een geheimzinnig mistig landschap. In de Alishan zijn populaire wandeltrails uitgezet, vaak voorzien van kilometerslange houten plankieren en trappen. Het is een ultieme beleving te wandelen van uitgestrekte bamboebossen en machtige sequoia’s. Een nationale sport voor Taiwanezen en toeristen uit met name Singapore en Hongkong die de Aziatische heksenketel voor een paar dagen willen ontvluchten.

Paint a Future
De Taiwanees Huang Tao Tang werkte vele jaren als architect in Brussel en is thans kunstschilder. Hij kwam in contact met kunstenares Hetty van der  Linden, de initiatiefneemster van de stichting Paint a Future. Hetty is begaan met jet lot van kansarme kinderen in de wereld. Zij vraagt kinderen hun dromen te tekenen, die worden vervolgens door kunstenaars verwerkt in schilderijen. Die worden tentoongesteld en verkocht, in feite koopt men geen schilderij maar de droom van een kind. Van de opbrengst worden kleinschalige projecten gefinancierd. Paint a Future heeft inmiddels projecten gerealiseerd in Zuid Amerika, Zuid Afrika, Madagaskar en in Europa. De kinderen van de Tsou-stam in Taiwan zijn evenwel niet arm, maar door de cultuuromslag dreigt de bijzondere taal verloren te gaan. Er is gewoon geld nodig voor taalonderwijs, te geven door ouderen van de stamdie de taal nog spreken. Paint a Future heeft zich daar deze keer voor ingespannen. Huang Tao Tang is gaan praten met de Provincie of Chaiyi, waar de Tsou-stam woont. Het project kostte aan voorbereiding twee jaar, maar toen kon Paint a Future ook aan de gang. Kunstenaars werden geïnviteerd om 10 dagen te schilderen in de Alishan. Voor Nederland waren dat Hetty van der Linde, Ria Nieswaag, Jos van den Berg en Mabel Bouscholte; Susie Sielski Cantarino kwam over uit Brazilië, Alexandro Teves uit Argentinië en Huang Tao Tang completeerde  de groep.
In een boerderijachtige behuizing (hoolong theeplantage) kregen we royaal onderdak, een grote ruimte werd ons tijdelijk atelier. Op twee scholen –Savaki Tribal Classroom en Alishan elementary school- zijn we langsgegaan om de kinderen tekeningen van hun dromen te laten maken.  Met dans en zang werden we verwelkomd, daarbij traditionele maaltijden niet overslaand. En vervolgens was het driftig doorwerken om een tentoonstelling bijeen te schilderen.  Tussentijds was er gelegenheid om wat te zien van de Alishan, waarbij bezoeken aan een theeceremonie, een traditionele dansvoorstelling, dorpssbezoek (Tsou is vooral een jagersvolk) en wandelingendoor de natuur hoogtepunten waren.Bij elkaar zijn er 33 schilderijen gemaakt, die tentoongesteld werden in het moderne Performing Arts Centre van de stad Chiayi. De officiële opening door de vrouwelijke burgemeester van Chiayi was een vrolijke happening waar de kinderen uit de Alishan eveneens bij waren (wel een paar uur rijden over bochtige bergwegen). De organisatie door het gouvernement was tot in de puntjes verzorgd. Tanya en Edith, goed Engels sprekende jonge vrouwen hadden de voorbereidingen voor een groot deel gedaan en begeleidden de groep intensief. Niks was hun te veel. Bij de officiële opening was veel pers aanwezig, krant besteedden in hun ochtend- en avondedities veel aandacht aan Paint a Future en op de landelijke Tv-stations werd de tentoonstelling breed uitgemeten.

Jos van den Berg, deelnemend kunstenaar

Deelnemend kunstenaar Ria Nieswaag maakte dit prachtige boek over de onvergetelijke ervaring. Het evenement was tot in de kleinste details  perfect georganiseerd door de Taiwanese kunstenaar Huang Yao Tang.