Alt Text

PERU

Films en foto’s: Ria Nieswaag,  Titus Tiel Groenestege, Giuseppina Paparo en Ivo Sehn.

1. Taray de overstromingen

Het dorp Taray, Peru is in januari 2010 vrijwel weggevaagd door een modderstroom.

Alleen de kerk en het schooltje stonden nog overeind. Kinderen van 5 gezinnen verloren hun moeder. Hulp blijft uit.

Over de hele wereld was op TV te zien hoe de toeristen met helicopters van de toeristische trekpleister Machu Pichu werden “gered” maar de locale bevolking kreeg geen of nauwelijks hulp.

Toen Paint a Future er heen ging om met de kinderen te gaan schilderen woonden de meeste mensen ze nog steeds in tenten.

Paint a Future bezocht  de school waar net vergaderd werd over de toekomst van het dorp. De meeste bewoners durven niet meer in het dorp te wonen. De school functioneerde weer.

Het Paint a Future team wordt uitgenodigd om de vergadering bij te wonen.

Hetty legt de aanwezigen uit hoe Paint a Future functioneert en er wordt besloten meteen die middag met de kinderen te gaan schilderen.

Hetty laat de kinderen het papier in tweeën delen en vraagt hun aan de linkerkant de nachtmerrie van de overstroming en aan de rechterkant hun droom voor de toekomst te schilderen. Dit bleek therapeutisch te werken.

Kinderen hebben een enorm voorstellingsvermogen, op de vraag “sluit je ogen en denk dat de verfkwast een toverstokje is waarmee je dromen kunt toveren” zie je de vaak bezorgde  uitdrukking op hun gezicht veranderen in een van blijdschap.

Er werd extra aandacht besteed aan de kinderen die hun moeder verloren. De groep van vijf  vrouwen werd door de rivier meegesleurd toen ze naar huis liepen na hun werk bij de aardappeloogst. Hun lichamen zijn dagen later  kilometers verderop gevonden. Hieronder de film van de kinderen die hun moeder verloren.

Enkele weken later was een PAINT A FUTURE kunstenaarsmeeting georganiseerd in Brazilië,  om ook van deze peruviaanse kindertekeningen kunstwerken te maken om daarna met het geld van de verkoop hulp te kunnen bieden.
Echter de nood was te hoog om daarop te wachten. De kinderen kwamen naar school zonder ontbijt veel school- en keukenspullen waren met de modderstroom verdwenen. Er werd besloten om geldreserves aan te wenden om op voorhand hulp te bieden  door nieuwe schoolspullen te kopen en voor de komende maanden het ontbijt voor alle kinderen van de school te verzorgen.

Alt Text

URGENTE ZAKEN WORDEN METEEN GEREGELD

Samen met het hoofd van de school en Christina, onze onmisbare vrijwilligster, wordt bekeken wat nodig is en in dezelfde week wordt het transport uit Cuzco geregeld.

2. Cruz Pata overstromingen.

Een uur rijden van Cuzco ligt Cruz Pata. Hier hebben veel mensen hun onderkomen en oogst verloren. Paint a Future heeft voedselpakketten uitgedeeld.

3. Kindertekeningen gaan mee naar Brazilië

Kunstenaarsmeeting in Florianopolis.

Kindertekeningen worden kunstwerken.

De kinderdromen uit Peru worden meegenomen naar Brazilie waar een Paint a Future kunstenaarsmeeting is georganiseerd, gesponsord door de eigenaars van twee luxe resorts.

Papagaio

Bucanero

27 kunstenaars  uit verschillende landen maken  mooie kunstwerken met daarin verwerkt de kindertekeningen uit Taray en Huaycan en Cruz Pata.

Er wordt een fantastische expositie georganiseerd waar verschillende schilderijen worden verkocht.

4. Terug in Peru

DE MENSEN WORDEN GEHOLPEN

Met de opbrengst van de schilderijen worden verschillende families geholpen en kan worden doorgegaan met het verschaffen van een stevig ontbijt voor alle kinderen van de lagere school van Taray.

Het was niet makkelijk de kinderen in Taray terug te vinden want uit angst voor meer overstromingen zijn verschillende families verhuisd, maar Mathilde en haar broertjes en zusje, die ook hun moeder verloren bij de ramp hebben dankij de schilderijen uit Brazilië nu weer een huis.

Alt Text

Het Paint a Future team gaat op zoek naar het gezin van de familie van Matilde, waarvan de moeder omkwam bij de ramp.

Alt Text

Mathilde in 2010.

Alt Text

Gelukkig werden Matilde en haar broertje gevonden. Er was intussen begonnen met de bouw van nieuwe huizen, maar het geld ontbrak om de bouw af te maken.

Nog dezelfde dag werd actie ondernomen. De vader gaat mee naar de winkel van  bouwmaterialen.

Balken en cement werden gekocht voor het nieuwe huis en ook de nog onbetaalde rekeningen werden voldaan.

Royal Talens voor Paint a Future

Tijdens de kunstenaarsmeeting in Brazilië maakte de Argentijnse kunstenaar Alejandro Teves dit schilderij waarin de tekening van Patty is verwerkt, een van de kinderen van het schooltje Nummer 50185 in Taray.

Talens is de sponsor van al het kunstmateriaal voor paint a Future en vanaf het eerste uur staat dat materiaal overal ter wereld voor de kunstenaars en kinderen klaar.

Met de aankoop van dit schilderij  door Koninklijke Talens kan Paint a Future het schooltje en de kinderen van Taray tot op de dag van vandaag blijven steunen.

Alt Text

Sponsoring materiaal Royal Talens

Toen Hetty in Peru was om met de kinderen te schilderen zou ze terug naar Nederland reizen om van daaruit met al het TALENS schildersmateriaal naar Brazilië te gaan om de kunsternaarsmeeting te organiseren.

Door de aswolk, veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting in IJsland, was vliegverkeer naar Europa niet mogelijk en moest Hetty nog  weken in Peru blijven. Daardoor werden in Peru nieuwe projecten opgezet en konden nog meer kinderen hun toekomstdroom schilderen. De winkel van kunstenaarsbenodigdheden in Lima stond onmiddellijk klaar met al het benodigde Talens materiaal.

Maar wat te doen met het materiaal wat in Nederland klaar stond voor de meeting in Brazilië. Zelfs dat was geen probleem. In Florianopolis is een heel klein winkeltje wat helemaal vol staat met Amsterdam, Gesso , doeken. De eigenaresse Yuki heeft alles voorgeschoten en zo konden  de 12 internationale kunstenaars, de dag na aankomst, samen met de 15 lokale kunstenaars

Toen Hetty in Peru was om met de kinderen te schilderen zou ze terug naar Nederland reizen om van daaruit met al het TALENS schildersmateriaal naar Brazilie te gaan om de kunsternaarsmeeting te organiseren.

Door de aswolk veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting in IJsland was vliegverkeer naar Europa niet mogelijk en moest Hetty nog  weken in Peru blijven. Daardoor werden in Peru nieuwe projecten opgezet en konden nog meer kinderen hun toekomstdroom schilderen. De winkel van kunstenaarsbenodigdheden in Lima stond onmiddellijk klaar met al het benodigde Talens materiaal.

Maar wat te doen met het materiaal wat in Nederland klaar stond voor de meeting in Brazilië. Zelfs dat was geen probleem. In Florianopolis is een heel klein winkeltje wat helemaal vol staat met Amsterdam, Gesso , doeken en. De eigenaresse Yuki heeft alles voorgeschoten en zo konden  de 12 internationale kunstenaars, de dag na aankomst,  samen met de 15 lokale kunstenaars met schilderen beginnen.